איזה יין מיועד ליישון ולכמה זמן?

זו שאלת השאלות בכל הקשור לשימור יין ולצערי – אין לה תשובה פשוטה וחד משמעית. ובכל זאת – להלן מעט מידע כללי שיעזור לכם להחליט מתי הגיע הזמן לפתוח את בקבוק היין אותו אתם שומרים לאירוע מיוחד.

ראשית, מהו אותו "חלון שתייה" של היין?

ובכן, חלון השתיה של יין הינו פרק הזמן בו היין נמצא בתנאים מיטביים לשתיה. זמן זה מבוטא בדרך כלל במספר השנים משנת הבציר. לדוגמה, חלון שתיה של 5-10 שנים, משמעותו היא שהזמן הטוב ביותר לשתיית היין הוא בין 5 ל-10 שנים ממועד הבציר. אם נפתח את היין לפני תחילת חלון השתייה שלו, יתכן והוא יהיה "צעיר מדי". למשל, יין אדום עלול להיות עפיץ מדי או בעל חמיצות בולטת מדי. במידה ונפתח אותו לאחר תום חלון השתייה שלו, יתכן והיין יהיה "גמור": צבעו יטה לחום, הוא יאבד מהרעננות והפירותיות שלו ויפתח ריחות חימצון ("חומץ").

אז איך יודעים מהו חלון השתייה של היין שלך?

ככלל, יינות אדומים קלים ופירותיים לא מיועדים ליישון ארוך. ניתן לשמור אותם משך שנים בודדות (שנה עד שלוש) משנת הבציר בתנאי איחסון נאותים. לאחר מכן, הם יחלו לאבד טעמים וארומות.

לגבי יינות לבנים קלים ויינות רוזה – אלה מיועדים בדרך כלל לשתיה בטווח הקצר (עד שנתיים ממועד הבציר), אם כי ישנם ביניהם יוצאים מן הכלל אשר מיועדים ליישון ארוך.

יינות אדומים איכותיים, עשירים יותר בפנולים, טאנינים וחומצה, יישמרו לתקופה ארוכה יותר. חלקם אף ישתבח לאורך הזמן ויפתח קשת רחבה של טעמים וארומות שלא היו קיימים ביין בצעירותו.

שוב, ככלל, חלון השתייה של יינות אדומים ישראלים איכותיים הוא 5-10 שנים ממועד הבציר.

בנוגע ליינות אדומים איכותיים מחו"ל, התשובה מורכבת יותר. חלק מיינות בורדו, בורגון, ריוחה, ברולו ואחרים ב"עולם הישן" – רצוי ליישנם שנים ארוכות. יינות אלו יגיעו לשיאם אחרי 10-20 שנה ממועד הבציר ויפתחו עם השנים עושר טעמים ומורכבות נפלאים. אבל אלו הם רק מיעוט שבמיעוט ולגבי כל השאר – אין תשובה חד משמעית.

ובכל זאת, איך יודעים?
אני מניח שמה שקראתם עד כה, גם אם זה הוסיף משהו לידע הכללי שלכם, לא ממש עוזר לכם להחליט האם את הבקבוק שאתם מחזיקים כרגע בידכם כדאי לפתוח היום, להמתין עוד מספרר שנים, או שמא כבר איחרתם את הרכבת והיין כבר נהפך לחומץ.

אז להלן כמה טיפים מעשיים כיצד לברר את חלון השתיה הספציפי של היין שלכם.

1. צור קשר עם היקב, הם ישמחו לספק לך את המידע הזה. חלק מהיקבים מפרסמים את המידע באתר שלהם.
2. חפש באינטרנט. באתרים כמו cellartracker.com או snooth.com יש מידע על כמעט כל יין קיים, כולל המלצות בנוגע לחלון השתייה שלהם.
33. צור איתי קשר – או שאדע לענות לך על המקום, ואם לא – אשמח לברר עבורך.